måndag 6 april 2009

VEM ÄTER VAD I INDIEN?



De tre personerna på foton föreställer de tre stora folkslag på den indiska sub kontinenten. Till vänster har vi en kvinna ifrån Bangla Desh. I mitten har vi en väldigt typisk pakistansk man och längst ned har vi en indisk kvinna som bär en stor kastrull på sitt huvud. Observera att den indiska kvinnan har en röd prick på sin panna medan den Bangla Deshiska kvinnan inte har det. Förklaringen skulle kunna vara att den yngre kvinnan är ogift. (En röd prick på pannan betyder att en kvinna är gift) Men så är det inte. Det handlar om deras olika religioner. Den äldre indiska kvinnan är Hindu och den Bangla Deshiska kvinnan är Muslim.  Det är endast hinduer som bär röda äktenskaps prickar på deras pannor. 


Dessa tre personer talar tre olika språk - Den yngre kvinnan talar Bengaliska som talas från Calcutta ända över gränsen till Bangla Desh. Den pakistanske mannen talar Urdu och den indiska kvinnan talar Hindi. Dessa kan förstå varandra ungefär som vi förstår danskarna och norrmännen. Det finns tre stycken till stora språk på den indiska sub kontinenten, nämligen "Punjabi" som är det språket ifrån vilket det moderna språket Urdu härstammar. Det är också det språket som tillhör mina förfäder, och som talas i regionen som heter "Punjab" som är geografiskt delad mellan Indien och Pakistan. Det andra stora språket heter "Tamil" och tillhör den södra delen av Indien och sträcker sig ända ned över havet till ön Sri Lanka. Det tredje stora språket heter "Pushtoo" och talas i den norra regionen av Pakistan och anda in i Afghanistan. Givetvis finns det flera till språk och hundratals olika dialekter i Indien, men de fem stycken nämnda språk utgör de största. Engelska är också förstås ett slags officiellt språk i Indien, Pakistan och Bangla Desh.

Personerna i bilderna ovan har ganska likartade  matvanor. Alla tre äter de två kända indiska bröd, nämligen "Chapati" och "Naan". De använder exakt samma kryddor i deras matlagning, nämligen Chilli, Haldi,Jeera,Dhaniya och Garram Masalla. De äter samma grönsaker och de lagar deras mat på samma sätt. Den yngre kvinnan kommer ifrån en distrikt som heter "Sileth" i Bangla Desh. Den distrikten är känd för maträtter i vilka nötkött och kyckling blandas med mycket gröna grönsaker såsom Okra, ärter och  spenat. En  rätt som man lagar mycket i Sileth District är också en av den indiska dub kontinentens stora festrätter som serveras vid bröllop. Den  heter på Urdu och Bengali "Saagh Ghost" och på Hindi "Ghost Palaak". Den utgör en av engelsmännens favorita maträtter. (snart kommer jag att lägga ut receptet) Den bangladeshiska kvinnan äter alla slags kött förutom griskött. Samma gäller den pakistanske mannen. Varför? Därför att de är Muslimer och muslimer äter inte griskött.

Till skillnad från den bangladeshiska kvinnan äter den indiska kvinnan inte nöt kött därför att kon är, till hinduerna helig. Jag ska inte ge mig in på den debatten - den har inte med mat att göra men sammanfattningsvis kan man säga så här: Muslimer, d.v.s. pakistanier och Bangladeshier äter inte Griskött medan hinduerna äter inte nötkött. Dock äter somliga hinduer lammkött, griskött kyckling och getkött. De övriga, och särskilt de som bor i Tamiltalande området , d.v.s. södra Indien är vegetarianer och äter inte något kött alls. Jag kanske bör tillägga att pakistaniern i fotot är från Provinsen som heter North West Frontier, d.v.s. gränsen till Afghanistan. Däruppe äter man mycket yoghurt med maten och det sägs att det är därför de lever så långa liv. I staden Peshawar kan man se en hel del män som är mellan 90 - 100 år gamla gående på gatorna. Här vill jag även påpeka att min styvfar, min bortgångna mammas andra man som bor i London har nyss fyllt 90 år och är i mycket god hälsa. Han härstammar ifrån den delen av den indiska subkontinenten - och gissa vad? Han har ätit yoghurt varje dag i hela sitt liv!

Även om alla tre använder samma kryddor, smakar deras rätter olika. Detta beror mycket på skillnaderna i kryddningen mellan norra och södra Indien. I norra Indien är det kallare och där använder man mindre starka kryddor medan i södra Indien där klimaten är hetare använder man mera gurkmeja och spiskummin vilket gör maten starkare och beskare. Det är därför matkulturen ifrån Norra Indien är mer omtyckt av Européer. Gurkmeja och spiskummin är kryddor som inte alltid tilltalar de europeiska smaklökarna. Av Storbritanniens hundratusentals indiska restauranger fanns fram till sekelskiftet blott 2% som serverade sydindisk mat. Dock har detta förändrats och syndindisk mat har numera blivit trendigt att äta varför flera indiska restauranger som specialiserar i syndindisk mat har börjat poppa upp överallt i storbritanniens stora städer. 

I MORGON : RECEPTET TILL DEN VÄRLDSBERÖMDA TANDOORI KYCKLING. DU KOMMER ATT BLI FÖRVÅNAD ÖVER HUR LÄTTLAGAD DEN ÄR!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar