lördag 21 mars 2009

MIN INDISK MAT BLOGG


När jag först kom till Sverige visst svenskarna inte vad indisk mat var för någonting. De visste knappast vad "Indien" var för land, förutom att den ligger långt borta i Orienten. Pakistan, Bangla Desh och Sri Lanka hade de knappast hört talas om och indisk mat var lika främmande för dem som planeten Jupiter. Det gick inte att få tag på indiska kryddor alls i Sverige. I och för sig minns jag i slutet av 1960 talet hur jag en gång hittade indisk spiskummin och Mango Chutney i någon hylla i Östermalmshallarna i Stockholm. Jag minns också att säljaren visste knappast vad dessa kryddor var, men blev glad när jag, en kund, förklarade dem för honom.

Mellan 1967 och 1983 vid alla mina besök till Sverige tog jag alltid med mig indiska kryddor i bagaget ifrån England. Dessa bestod av Ingefära pulver, spiskummin, korriander, chilli, gurkmeja och indisk curry. En gång fick jag vänta vid tullen på Göteborgs Torslanda flygplats medan  de okunniga och rätt så fumlande tullgubbarna försökte lista ut vad det var för olika slags pulver jag hade i de små påsarna de hittade i min reseväska. Jag var inte blond och jag hade inte blåa ögon så det måste vara någonting skumt.  

Jag minns först gången jag lagade en indisk rätt i Sverige. Det var vinter 1967. Svenskarna som älskade deras köttbullar som smaksattes med salt och peppar föll pladask för mina indiska köttbullar (Khofta masalla). De kunde inte begripa hur man kunde få köttbullar att smaka på det viset. Och när jag kokte basmatiris första gången i Sverige omringades jag av höjda ögonbryn när jag struntade i instruktionerna på riskpaketet och istället stoppade ungefär 10 ggr mer vatten än ris i kastrullen. När då riset var nästan färdig kokt sillade jag bort vattnet och lät riset torka med hushållspapper mellan kastrullens lock och kastrullen. Jag kan säga med 100% säkerhet att svenskarna hade aldrig smakat så gott ris. Varenda tant inom min omgivning ville veta hur jag gjorde för att få riset att smala så.

I denna blogg kommer jag att redovisa en del av mina rätter. Jag är känd i Sverige på grund av att jag varit musik producent sedan början av 1980 talet, men det är få som vet att min stora passion här i livet är att laga mat. Jag är rätt så kaxig om detta - det är ganska osvensk att säga att man är bra, men jag bryr mig inte om den saken. Jag vågar påstå nu att om det fanns en Grammys eller Guldbagge för matlagning av etniska rätter att jag skulle sopa banan och ta hem rubbet. Varför? Därför att jag har ärvt talangen från min far som var en av Europas bästa indiska matlagare på 50, 60 och 70 talen.

Vill Ni lära er hur Indisk mat lagas då ska ni följa min blogg. Jag kommer att avslöja mina rätter samtidigt som jag ger lite bakgrund om varför indisk mat blivit så populär i Sverige på senare år.

Smaklig Måltid!

FÖRSTA RECEPTET KOMMER SNART!              "Indisk kycklinggryta"

4 kommentarer:

  1. Hej !

    Var finner jag dina Indiska Matrecept ?

    (ser ingen länk att klicka på, och förstår heller inte "det där" med: Kommentera som: Välj profil
    (varav 6 att välja bland)

    Hur går jag enklast till väga ?

    Vänlig hälsning,
    Vanja B K

    SvaraRadera
  2. PS Har nu inregistrerat mig till ett av de 6 föreslagna kontonen. DS

    SvaraRadera
  3. Smaskigt=)
    Lovar följa din blogg, alltid intressant med fina mattips. Johann lagade nån urgod indisk gryta för ett par veckor sedan, han kanske fått tipset från dig?

    Mvh,
    Katarina

    SvaraRadera
  4. Cant wait to see your recipe of my favourite indian dish: PALAK PANEER!!!! :) :)

    Thanks in advance,

    Jennie V Skoglund

    SvaraRadera