onsdag 25 mars 2009

GUDRUN SCHYMANS 50 ÅRS KALAS - Min currygryta blev förstörd!


Det finns många historier jag kan berätta kring min matlagning. En av de grymmaste handlar om hur min gryta blev totalförstörd en timme innan den skulle serveras till drygt 175 personer på Politikern Gudrun Schymans 50 Års kalas på Spy Bar!

Jag hade lärt känna Gudruns dotter Anna Schyman och när Gudrun skulle fylla 50 år kom vi på att ge henne en överraskningsfest. Hon lurades tro att hon skulle upp till SpyBar för att ha ett informellt cocktailmöte med en pakistansk kvinnorätts bekämpare som påståddes vara i Stockholm på besök. Men istället hade Anna och jag bjudit in alla hennes vänner och kollegor som överraskade henne när hon gjorde entré på Spy Bar. De var drygt 175 personer. Jag hade sedan tidigt på morgonen lagat kyckling curry gryta (ja den samma som jag just lämnat ut receptet på i går - se längre ned) i köket på restaurang LaRoy som ligger strax under SpyBars lokal på Stureplan i Stockholm. Jag hade lagat 35 st. kycklingar och kokt ca 20 kg ris. Jag gjorde hela jobbet ensam vilket jag i dag ser tillbaka på och undrar varför i helvete jag inte fick någon hjälp från Vänsterpartiets alla parasiter som senare stod där med sina kommunistiska flinar och käkade min goda kapitalistiska mat? Efter att ha tagit bort skinnet och styckat så många fåglar var jag ganska trött och satte mig ned bredvid en av de två enorma grytorna. Plötsligt märkte jag att den ena började få skum på ytan. Kycklingen hade börjat jäsa! Där stod jag en timme innan en stor buffé skulle sättas upp för 175 personer. Panik utbröt i köket! Jag har svårt för att begripa hur det gick , men det gick att servera den där middagen. Vad jag minns var hur jag fick skicka Anna Schyman till flera ICA och Konsum butiker för att köpa varenda färsk kyckling i Stockholms centrum! Och ja.... jag tog faktiskt av skinnet och klippte bort benstumporna och vingspetsarna och sjärterna på samtliga i rekord tid. Hur löste det sig? Kyckling gryta brukar ta ca 35 minuter att laga. Jag skickade upp all maten som fanns i den grytan som inte blev förstörd, kastade bort allting i den andra (den jästa kycklinggrytan) och gjorde en ny. Under tiden instruerade jag flickorna som skulle servera att de fick bara ge alla var sin mindre portion och så kunde de få en andra omgång när den nya grytan blev klar.

Gudrun Schyman fick aldrig reda på detta. Hon fick heller inte reda på att det var jag personligen som stod för notan för hela kalaset därför att hennes kollegor på Vänsterpartiet hade först lovat betala maten och senare brutit löftet efter att jag redan lagt ut pengarna. Hennes dotter Anna blev förbannad på dem, men , av hänsyn till Gudrun  orkade jag inte tjafsa med dem. Jag kanske också bör nämna att detta hände under en tid då jag hade en fruktansvärt kraschade ekonomi och de pengarna som jag betalade för festmaten togs ur min egen hyrespengar. Jag fick betala min egen hyra sent! Men  so what? Jag gillade Gudrun, och gör det fortfarande trots hennes förskräckliga politik! En sak vet jag: Alla på den festen gillade kyckling currygrytan. Det tog slut väldigt snabbt - själv fick jag steka en hamburgare till mig själv då det inte fanns någon mat kvar till mig. Men så brukar det vara när jag lagar till stora fester... och vet ni vad? Jag älskar att göra det. Jag tror att jag är född till att göra det!

Varför jäste kycklingen? Därför att den lagades för långsamt på lågt värme... det var fel på termostaten. Tänk på att alltid laga kyckling på nr 6 på plattan i början och sedan låta den puttra på nr 2 - men aldrig lägre! En annan sak som orsakar jäsning är om du ställer grytan i kylskåpet innan den har kallnat - men det visste ni ju redan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar