tisdag 31 mars 2009

Yoghurt Sallad


Det här är en sallad som man äter vid sidan om en indisk gryta. Den är särskilt god till fiskgrytor som Lax & Räkcurry. Den är mycket lätt att göra.

Du ska ha följande till 4 - 6 pers.

5dl Naturell Yoghurt - 3 st tomater - en tredjedel av en gurka - en halv citron


Häll ut 5dl NATURELL yoghurt i en skål (se till att det är skålen som du eventuellt tänker ställa på matbordet) Gör mindre klyftor av tomaterna  och skär upp gurkan i mindre bitar efter att ha skalat den med en potatisskalare. Blanda tomatklyftorna med gurkbitarna och sprinkla saft ur en halv citron. Därefter lägg tomatklyftorna och gurkbitarna i yoghurten.  

OBS! Svenskar har en märklig förmåga att ta denna sallad och äta den för sig själv som en slags förrätt. Det är den inte! Salladens funktion är ungefär samma som lingonsylts funktion med köttbullar! Den ska ätas tillsammans med grytan och riset. (Jag hade vänt ryggen just när fotografen tog denna bild - salladen ska stå på bordet som ett tillägg och inte som en rätt såsom bilden föreställer)

Ni som undrar vad det är för bröd i bilden... det är pappadum, en indisk chipsbröd. Den inhandlas endast på indisk mataffär, och den steks  utan olja direkt på största plattan på högsta värme. Alltså DIREKT på plattan - inte i någon stekpanna - Jag kommer att skriva mer om detta senare.

I MORGON KÖR VI "BILLY'S BOMBAY BURGER".... MacDonalds släng er i väggen!

söndag 29 mars 2009

LAX & RÄKCURRY á la Billy




Det här är den rätten som svenskarna älskar mest bland mina indiska rätter. Rätten finns inte i det officiella indiska köket och du kan inte hitta ett sådant här recept någonstans därför att det är helt och hållet mitt eget!
När min far, den irländske-indiske matexperten Mike Butt kom till Irland i slutet av 1940 talet upptäckte han irländsk lax. Han hade aldrig smakat sådan fisk tidigare. I Östafrika fanns ingen lax och den irländska laxen var stor, köttig och god. På hans restaurang "The Golden Orient" i Dublin började pappa laga vad han kallade för en "Golden Salmon Curry" (Gyllene Laxcurry). Irländarna älskade den och den blev en av de populäraste rätterna på hans krog.

LÄNGST NED PÅ VIDEON RECENSERAS DENNA RÄTT AV AFTONBLADETS LASSE ANRELL

När jag kom till Sverige upptäckte jag nordisk lax och förstod direkt att den irländska laxen som min far tyckte var så bra var ingenting jämfört med laxen i Skandinavien. Jag lagade min allra första laxcurry i Göteborg år 1968. När jag stod där bakom grytan tyckte jag att laxen räckte inte till det antalet personer som skulle äta middag, så jag tittade i frysen för att se i fall de fanns någon mer lax. Det fanns inte mer lax men det fanns någonting annat, nämligen svenska RÄKOR! Jag hade aldrig smakat svenska räkor förut. Jag tyckte bara att de var ganska små och jag var rädd att de skulle krympa i grytan och försvinna i såsen. Den middagen blev sådär, men jag fick, redan den dagen, en känsla för svensk och nordisk skaldjur och fiskmat. Under åren som följde utvecklade jag rätten med inslag av exempelvis  Grov Skånsk Senap och Creme Fraiche. Dessa ingredienser användades inte i indisk matlagning, och jag minns hur, mina släktingar och somliga indiska kockar i Storbritannien höjde ögonbrynen när jag berättade att jag lagade en fiskrätt i Sverige med lax och räkor och inslag av senap och Creme Fraiche. En indisk kock skulle aldrig  i sina vildaste fantasier kunna tänka sig använda Skånsk senap i en curry sås, men svenskarna älskade rätten i sin slutversion. Jag har lagat denna rätt nu i snart 40 års tid. En gång blev den här rätten recenserad i TV av Aftonbladets Lasse Anrell som gav den fem plussar och sade att det var "kanongott!"


Låt mig då börja med ingredienserna:


LAX & RÄKCURRY á la BILLY    (4 pers)

300 gm FRUSEN LAXFILÉ...  (se anteckning nedan)
300 gm skalade räkor... (se anteckning nedan)
2 st mellanstora gula lökar
Matolja/Olivolja
Salt, Vitlök
Skånsk Grov Senap
2 dl Creme Fraiche (se anteckning nedan)
en burk krossade tomater

Kryddor: 
Chilli 
Röd paprikapulver); 
Jeera (Spiskummin); 
Currypulver;
Dhaniya (korriander); 
Garam Masalla.

ANTECKNINGAR

OM LAXEN: Använd aldrig färsk lax. Den är svårt att hantera i en gryta. Köp gärna frusna laxfiléer. På ICA har man förpackningar av 4 st på ca 150 gm/st. Fär 4 pers räcker det med två bitar (ca.300 gm). Vitsen med att ha laxen frusen är att det är lättare hanterad i grytan när bitarna som stoppas in i såsen är frusna. (se nedan)

OM RÄKORNA
Här är jag jättesträng! För Guds skull använd INTE räkorna man får i fryspåsar annars förstör du min rätt! De där påsräkrona är ynkliga och futtiga och... usch.... använd dem inte är ni  snälla! Ta istället de lite större räkorna  med skalar på som kommer i lösvikt på ICA. Du får skala dem själv hemma, och de 300gm som står ovan gäller 300gm skalade räkor och inte 300 gm räkor med skalarna på!

OM CREME FRAICHEN
På ICA finns flera olika slags Creme Fraiche. Jag fattar snart inte själv skillnaderna mellan dem! Men jag rekommenderar att man tar den vanliga hederliga Creme Fraiche som fanns innan alla dessa moderna varianter kom på marknaden. Det går också lika bra att använda den "lätta" versionen - dock blir såsen godare med den icke lätta version förstås.

SÅ HÄR GÖR JAG.........

Jag börjar exakt på samma sätt som jag gjorde med kycklingcurryn, d.v.s. att hacka löken och fräsa dem i en blandning av Matolja och Olivolja på högsta värmen (Nr 6). Jag använder en djup traktörpanna med lock. Sedan , precis som i Kycklingecurry rätten väntar jag först på att löken blir guldfärgade efter vilket jag  tillsätter jag chilli pulver i lökröran. (Detta är första steget i nästa samtliga indiska grytor)  Men denna gång använder jag bara en halv tskd röd chilli pulver som jag blandar i hop med en halv tskd röd paprika pulver. Medan jag rör i hop den numera röda lökröran tillägger jag ca. en matsked Skånsk Grov Senap och blandar i hop den i lökröran. Nu måste jag sänka värmen till Nr 3 annars kommer lökröran att torka upp. Medan jag sänker värmed tillägger jag 1 tskd Jeera (Spiscummin) och  2 matskedar Curry Pulver (Hot eller Mild). Nästan omedelbart tillägger jag en burk krossade tomater och rör ihop så att jag nu har en röd-brun röra. Efter detta har puttrat i ca 3 minuter tillägger jag 1dl vit vin. Nu har jag en vattning röra. Dags nu att salta och sen sänker jag värmen till nr 2 och låter röran bara puttra.

Vad är det jag gör egentligen? Jag har inte lagt in någon fisk eller skaldjur ännu? Vad jag gör är en sås i vilken fisken ska lagas och räkorna kan värmas upp utan att de krympa eller blir hårda.
Det är denna sås som är det viktigaste i den här rätten. Det låter ganska enkelt när man läser hur jag gör, men låt mig varna läsaren att det finns en konst i hur man får den här såsen rätt. Det börjar med att såsen ska puttra i åtminstone 20 - 25 minuter, t.o.m. lite längre. Puttrandet ska vara ganska lågt och om den verkar torka upp kan man lägga in lite mer vit vin. När såsen inte längre ser vattnig ut och istället har spår av olja som kommer upp på ytan då är den färdig. Då tillsätter jag en matsked Dhaniya (korriander) och lägger in de frusna laxbitarna. (OBS! Laxbitarna ska vara tärningar ungefär lika stora som köttbitarna i en köttgryta). 

När jag stoppar ned laxbitarna i såsen är de hårdfrysta. Då  pressar jag in 3 eller 4 st Vitlöks klyftor in  i såsen. Jag rör INTE grytan utan jag har den på lågt värme och jag skakar den lite för att laxbitarna ska inte fastna på botten. Laxen tar inte mer än några få minuter att bli färdig. Jag vänder på laxbitarna försiktigt (Nu har de blivit mjuka) och nu stoppar jag ned räkorna och pressar dem ned i såsen emellan laxbitarna. När alla räckorna är i grytan skakar jag den igen för att ingenting ska fastna i traktör pannans botten. Då häller jag in mina 2dl Creme Fraiche, men det beror på hur jag gör nu om denna rätt ska bli en succé eller en flopp!

Jag tar en matsked och stoppar ned klumpar av Creme Fraiche lite överallat i grytan och när de 2 dl är inne i såsen rör jag den in i grytan med något föremål, typ en kinesisk pinne eller dylikt, deta för att inte krossa laxbitarna under rörandet av såsen. Jag höjer värmen nu till Nr 6 igen så att hela grytan ska värma upp snabbt och medan den värmer upp sprinklar jag en tskd Garram Masalla i grytan. Så fort grytan börja  puttra  FLYTTAR JAG BORT TRAKTÖR PANNAN IFRÅN VÄRMEPLATTAN. 

VIKTIGT TIPS.

Såsen ska vara "geggig"... och det blir så om du tar bort grytan från värmen snabbt och servera den snabbt. Om du låter grytan puttra mer än 1 minut  kommer Creme Fracihen att bli rinning som mjolk och du förstör hela grytan. Kom i håg GEGGIG ska såsen vara!

Servera med kokt basmatiris och Mango Chutney.

VARNING!!!

Jag kallar detta för en "varning" därför att det har hänt mig så många gånger i Sverige när jag lagat denna rätt. Det här är en rätt som ska serveras på tallriken DIREKT efter att den flyttats bort ifrån värmen så att man får den geggiga såsen på talkriken. Den största "bovven" som hindrar att rätten blir helt rätt är svenskarnas förträffliga behov av att stå och snacka med varandra och ta tid på sig att sätta sig ned till bords. Jag brukar ropa "Nu är maten klar, och om Ni inte sätter er ned på en gång kommer maten att förstöras". Mitt råd till den som lagar denna rätt är att se till att alla redan sitter vid bordet när man gör de sista stegen och då serverar man grytan direkt. I och för sig tycker alla svenskar att såsen är kanongod oavsett det är geggig eller rinnig... men jag blir sur på dem om de inte äter maten när såsen är geggig, för det är det som är min skapelse och det är då såsen blir bäst.

DRICKA TILL DENNA RÄTT

Man ska helst drick Öl eller vatten till indisk mat, men i det här fallet rekommenderar jag portugesisk MATEUS ROSÉ vin.  Det finns två saker om det här vinet som gör det lämpligt. Först är det den där halvsöta smaken som är lite törstsläckande (man blir törstig av indiska kryddor) och sen är det den där lite kålsyreskänslan i smaken som gör vinet som en idéal dricka till korrianderbaserade Creme Fraiche. Vill man absolut inte ha rosévin då kan man dricka vitvin, men då rekommenderar jag en halvtorr Alsace vin.

PÅ VIDEON NEDAN RECENSERAR AFTONBLADETS LASSE ANRELL DENNA RÄTTEN I TV.

onsdag 25 mars 2009

GUDRUN SCHYMANS 50 ÅRS KALAS - Min currygryta blev förstörd!


Det finns många historier jag kan berätta kring min matlagning. En av de grymmaste handlar om hur min gryta blev totalförstörd en timme innan den skulle serveras till drygt 175 personer på Politikern Gudrun Schymans 50 Års kalas på Spy Bar!

Jag hade lärt känna Gudruns dotter Anna Schyman och när Gudrun skulle fylla 50 år kom vi på att ge henne en överraskningsfest. Hon lurades tro att hon skulle upp till SpyBar för att ha ett informellt cocktailmöte med en pakistansk kvinnorätts bekämpare som påståddes vara i Stockholm på besök. Men istället hade Anna och jag bjudit in alla hennes vänner och kollegor som överraskade henne när hon gjorde entré på Spy Bar. De var drygt 175 personer. Jag hade sedan tidigt på morgonen lagat kyckling curry gryta (ja den samma som jag just lämnat ut receptet på i går - se längre ned) i köket på restaurang LaRoy som ligger strax under SpyBars lokal på Stureplan i Stockholm. Jag hade lagat 35 st. kycklingar och kokt ca 20 kg ris. Jag gjorde hela jobbet ensam vilket jag i dag ser tillbaka på och undrar varför i helvete jag inte fick någon hjälp från Vänsterpartiets alla parasiter som senare stod där med sina kommunistiska flinar och käkade min goda kapitalistiska mat? Efter att ha tagit bort skinnet och styckat så många fåglar var jag ganska trött och satte mig ned bredvid en av de två enorma grytorna. Plötsligt märkte jag att den ena började få skum på ytan. Kycklingen hade börjat jäsa! Där stod jag en timme innan en stor buffé skulle sättas upp för 175 personer. Panik utbröt i köket! Jag har svårt för att begripa hur det gick , men det gick att servera den där middagen. Vad jag minns var hur jag fick skicka Anna Schyman till flera ICA och Konsum butiker för att köpa varenda färsk kyckling i Stockholms centrum! Och ja.... jag tog faktiskt av skinnet och klippte bort benstumporna och vingspetsarna och sjärterna på samtliga i rekord tid. Hur löste det sig? Kyckling gryta brukar ta ca 35 minuter att laga. Jag skickade upp all maten som fanns i den grytan som inte blev förstörd, kastade bort allting i den andra (den jästa kycklinggrytan) och gjorde en ny. Under tiden instruerade jag flickorna som skulle servera att de fick bara ge alla var sin mindre portion och så kunde de få en andra omgång när den nya grytan blev klar.

Gudrun Schyman fick aldrig reda på detta. Hon fick heller inte reda på att det var jag personligen som stod för notan för hela kalaset därför att hennes kollegor på Vänsterpartiet hade först lovat betala maten och senare brutit löftet efter att jag redan lagt ut pengarna. Hennes dotter Anna blev förbannad på dem, men , av hänsyn till Gudrun  orkade jag inte tjafsa med dem. Jag kanske också bör nämna att detta hände under en tid då jag hade en fruktansvärt kraschade ekonomi och de pengarna som jag betalade för festmaten togs ur min egen hyrespengar. Jag fick betala min egen hyra sent! Men  so what? Jag gillade Gudrun, och gör det fortfarande trots hennes förskräckliga politik! En sak vet jag: Alla på den festen gillade kyckling currygrytan. Det tog slut väldigt snabbt - själv fick jag steka en hamburgare till mig själv då det inte fanns någon mat kvar till mig. Men så brukar det vara när jag lagar till stora fester... och vet ni vad? Jag älskar att göra det. Jag tror att jag är född till att göra det!

Varför jäste kycklingen? Därför att den lagades för långsamt på lågt värme... det var fel på termostaten. Tänk på att alltid laga kyckling på nr 6 på plattan i början och sedan låta den puttra på nr 2 - men aldrig lägre! En annan sak som orsakar jäsning är om du ställer grytan i kylskåpet innan den har kallnat - men det visste ni ju redan!

måndag 23 mars 2009

MIN INDISKA KYCKLING CURRYGRYTA



Låt mig börja med att uppmana den som vill följa min blogg på allvar att omedelbart kasta bort alla indiska matböcker på kökshyllan. Jag gillar inte kokböcker om indisk mat. De flesta som köper sådana böcker använder dem aldrig för att laga maten och det vet författarna bakom sådana böcker. Därför kan den som ger ut en indisk matbok använda sig av lite extra fånigt fantasi för att dramatisera eller rättare sagt "romantisera" det indiska köket så att läsaren får för sig att indisk mat är mycket svårt att laga. Sanningen är att indisk mat är inte alls svårt att laga och det ska jag bevisa i min blogg. Ta t.ex. den där röda kycklingrätten som man alltid beställer vid besök till indiska krogen. Ja , jag syftar på Kyckling Tandoori. När Ni har följt min blogg kommer Ni att upptäcka hur busenkelt det är att laga denna rätt hemma i lägenheten - och jag kan garantera att den kommer att smaka precis lika god som den kyckling tandoori man får på krogen. Under min 41 år som svensk har mina svenska vänner och bekanta  alltid beundrat mig för hur jag får min Kyckling Tandoori att smaka lika gott om inte godare än den man får på indiska krogarna. Jag har alltid flinat för mig själv i köket och muttrat till mig själv "Om de bara visste hur förbaskade enkelt det är att laga den där rätten"

Men jag får återkomma till tandoori rätterna längre fram. Låt mig först ge lite bakgrund om den indiska matkulturen och sedan börja tala om kryddorna jag använder till just min indisk matlagning. 

Jag kanske bör påpeka att Kokböckerna och i synnerhet de kokböcker som dramatiserar indisk matlagning brukar innehålla många helt onödiga ingredienser i recepterna. Ett bra exempel på en bok som gör detta är den där förskräckligt dåliga indisk matbooken som gavs ut för ett dussintal år sedan av klädvaruhuskedjan "Indiska" i regi av Anders Pihl. Någon sämre bok om indisk mat lär knappast finnas i världen! Jag blev så rosenrasande när jag läste den att jag sökte Anders Pihl för att ge honom en verbal örfil för att ha gjort indisk mat en sådan björntjänst, men turen för honom var att jag fick aldrig tag på karln! Det tragiska är att mer än 150.000 svenskar har köpt boken vilket gör eländet till en försäljnings succée! I den boken finns kryddor som tillhör klimaten och förhållandena i Indien, men som inte alls är anpassbara till den västerländska klimaten, förhållandena och i synnerhet svenskarnas smaklökar. 

Indien är ett stort land som ligger emellan Pakistan och BanglaDesh. Dessa länder var en del av Indien när landet var en brittisk koloni. Pakistan blev självständig samtidigt som Indien (1947) och Bangla Desh som var en del av Pakistan blev självständig år 1972. På hela den här stora ytan som utgör dessa tre länder finns en matkultur som varierar beroende på vilken del av landmassan man befinner sig i. Men nu vill jag föreslå att man totalt struntar i alla Indiens många delstater och låt oss koncentrera oss på de delarna ifrån vilka den matkulturen som caucasier bäst gillar. Dessa är följande: Punjab, Sileth och Kashmir. Punjab ligger dela i Pakistan och dels i Indien. Sileth är ett distrikt i Bangla Desh och Kashmir känner alla till - det är delstaten vars äganderätt Indien och Pakistan aldrig tycks kunna kommer överens om.

Jag vågar påstå att den maten som lagas i dessa tre områden är den maten som bäst anpassar svenskarnas smak. Det finns flera förklaringar till varför det är så, och dessa kommer jag att uppta i min blogg med jämna mellanrum.

Så låt oss börja med en av de enklaste indiska rätter såsom den lagas i dessa tre områden som jag nämner ovan, nämligen en vanlig hederlig "Indisk Kyckling Curry gryta"

KRYDDOR

OBS! 

Det finns tre varumärken av indiska kryddor som jag rekommenderar. Dessa kan man få tag på numera var somhelst i Sverige på  livsmedelsbutikerna som drivs av en del invandrare. Man kan köpa dem i Stockholm hos TAJ MAHAL LIVS, på kammakargatan i Stockholm (Tel: 08-212281) Nästan alla svenska städer har motsvarande matbutiker. T.o.m. ICA och Co-op hart en del av dessa på deras hyllor. Men om Ni vill få er Kyckling curry att smaka lika gott som min då måste ni skaffa dessa rätta kryddor:

Märken heter: 1) TRS; 2) Patak; 3) Rajah eller 4) Bolsts

Min personliga favorit märke är Rajah.

Om du vill laga Indisk mat bör du alltid ha följande kryddor hemma:

1) Chilli (kan ersättas med röd paprika pulver)
2)Haldi (Gurkmeja)
3)Jeera (Spiskummin)
4) Dhaniya (Korriander)
5) Garram Masalla (Blandad indisk stark krydda)
6)Curry Pulver (hot, medium eller Mild)
7) Kasurimethi (kasuri Löf ifrån Indien)

MIN KYCKLING CURRYGRYTA (4 pers)

Glöm allting som står i kokböckerna och lita nu på vad jag skriver. Med undantag av salt behövs endast 3st indiska kryddor till en god kyckling Curry.

Dessa är: Chilli, Currypulver och Korriander. (Chillin kan ersättas med rödpaprika pulver.)

Därutöver behöver du följande ingredienser:

En Färsk kyckling
2 mellanstora gula lökar
3 klyftor vitlök
Matolja
Krossade tomater
en klyfta färsk ingefära
salt
2 dl rödvin

Jag har alltid tyckt att svenska kycklingar är så ynkliga! De är små och saknar substansen som Engelska och Franska kycklingar har. De bästa kycklingar jag smakat är förstås ifrån Irland där jag växte upp. Men jag har vant mig vid den fjuttiga svenska fågeln.

Okej så det första jag gör är att jag tar bort skinnet ifrån fågeln. Helt och hållet förutom just på vingarna där det är svårt att ta bort skinnet. Samtidigt klippar jag bort benstumparna, vingspetsarna och sjärtdelen som hemma på Irland kallades för "The Vicar's Nose" (prästens näsa) när jag var barn! Nu styckar jag kycklingen i 12 bitar. Ni får stycka den hur ni vill, så länge ni får grytbitar som är någorlunda samma i storlek.

Nu hackar jag de två st. gula lökarna och fräser dem i en blandning av Rapsolja och Olivolja. Lökarna ska vara finhackade. Jag hackar också en klyfta färsk ingefära och låter den fräsas tillsammans med de hackade lökarna. När lökröran blir guld-brun i färg tillägger jag en tsk RÖDCHILLI pulver (eller 2st tskdar röd paprika pulver) Värmen står på nr 6 (högst) och nu stoppar jag ned kycklingbitarna och blandar ihop dem med den numera rödaktiga lökröran. Samtidigt sänker jag värmen till 4. Nu fräsas kycklingen och man märker att såsen torkar snabbt så jag häller in lite rödvin, ungefär hälften d.v.s. 1 dl. Kycklingbitarna blir bruna i färg ganska omgående. Då tillsätter jag 2,5 st matskedar med CURRYPULVER och efter jag låter allting puttra i ca 1 minut lägger jag till en liten burk (eller paket) krossade tomater. Samtidigt saltar jag grytan. Efter ca 20 minuter när grytan har puttrat i Nr 2 värme, tillägger jag 1 matsked Dhaniya (korriander) och låter kycklingen puttra tills den är fardiglagad. Jag tillägger resten av det röda vinet och när grytan är färdiglagad pressar jag in vitlöken.

Nu är min kyckling currygryta färdig. Jag serverar den med kokt basmatiris och Mango Chutney. Basmatiris går att köpa på ICA i Uncle Bens eller ICA märken. Bortse från vad som står på paketet om hur riset ska kokas och gör så här:

För 4 pers behöver du ca 4st små kaffekoppar ris. Koka först vattnet. Det ska vara minst 5 - 8 ggr mer vatten än ris. Basmatiris tar 10 minuter att koka. Lägg riset i det kokande vattnet och INTE i vattnet medan det kokar upp. Efter 8 minuter kan du silla bort vattnet i ett durkslag och hällar det nästan kokta riset tillbaka i samma varma kastrull som du just kokat det i. Ta sedan lite hushållspapper och lägg det mellan kastrullen och locket . Riset kokar färdigt i sin egen värme och hushållspappret gör att det torkar och blir mjukt.

Mango Chutney finns att köpa på ICA / Co OP. ta gärna märket "Sherwoods Green Label"

NÅGRA TIPS

Indisk chilli är ganska stark. Ibland använder jag röd paprika pulver som fungerar precis lika bra och såsen blir inte så vass.

Kom i håg att vitlök ska alltid pressas in i slutet.... om du pressar in den tidigare försvinner smaken i såsen.

MITT FÖRSTA MÖTE MED INDISK KYCKLING CURRYGRYTAN

Året var 1955., Jag var tio år gammal. Jag hade lämnat min indiska kultur redan vid 6 års ålder och jag hade glömt maten som jag fick som litet barn. Jag hade ätit kött och potatis och gröt precis som alla andra irländare. Det var när min faster Sophia kom till Dublin ifrån Tanzania där hon var politiker. Jag tillbringade sommaren 1955 hos henne i ett hus som hon hyrde i en Dublin förort. Där smakade jag kyckling grytan för första gången. Jag föll för den med en gång och under den sommaren lärde min faster mig allting om min indiska kultur. Redan då förstod jag matarven som jag fått av mina indiska förfäder.



lördag 21 mars 2009

MIN INDISK MAT BLOGG


När jag först kom till Sverige visst svenskarna inte vad indisk mat var för någonting. De visste knappast vad "Indien" var för land, förutom att den ligger långt borta i Orienten. Pakistan, Bangla Desh och Sri Lanka hade de knappast hört talas om och indisk mat var lika främmande för dem som planeten Jupiter. Det gick inte att få tag på indiska kryddor alls i Sverige. I och för sig minns jag i slutet av 1960 talet hur jag en gång hittade indisk spiskummin och Mango Chutney i någon hylla i Östermalmshallarna i Stockholm. Jag minns också att säljaren visste knappast vad dessa kryddor var, men blev glad när jag, en kund, förklarade dem för honom.

Mellan 1967 och 1983 vid alla mina besök till Sverige tog jag alltid med mig indiska kryddor i bagaget ifrån England. Dessa bestod av Ingefära pulver, spiskummin, korriander, chilli, gurkmeja och indisk curry. En gång fick jag vänta vid tullen på Göteborgs Torslanda flygplats medan  de okunniga och rätt så fumlande tullgubbarna försökte lista ut vad det var för olika slags pulver jag hade i de små påsarna de hittade i min reseväska. Jag var inte blond och jag hade inte blåa ögon så det måste vara någonting skumt.  

Jag minns först gången jag lagade en indisk rätt i Sverige. Det var vinter 1967. Svenskarna som älskade deras köttbullar som smaksattes med salt och peppar föll pladask för mina indiska köttbullar (Khofta masalla). De kunde inte begripa hur man kunde få köttbullar att smaka på det viset. Och när jag kokte basmatiris första gången i Sverige omringades jag av höjda ögonbryn när jag struntade i instruktionerna på riskpaketet och istället stoppade ungefär 10 ggr mer vatten än ris i kastrullen. När då riset var nästan färdig kokt sillade jag bort vattnet och lät riset torka med hushållspapper mellan kastrullens lock och kastrullen. Jag kan säga med 100% säkerhet att svenskarna hade aldrig smakat så gott ris. Varenda tant inom min omgivning ville veta hur jag gjorde för att få riset att smala så.

I denna blogg kommer jag att redovisa en del av mina rätter. Jag är känd i Sverige på grund av att jag varit musik producent sedan början av 1980 talet, men det är få som vet att min stora passion här i livet är att laga mat. Jag är rätt så kaxig om detta - det är ganska osvensk att säga att man är bra, men jag bryr mig inte om den saken. Jag vågar påstå nu att om det fanns en Grammys eller Guldbagge för matlagning av etniska rätter att jag skulle sopa banan och ta hem rubbet. Varför? Därför att jag har ärvt talangen från min far som var en av Europas bästa indiska matlagare på 50, 60 och 70 talen.

Vill Ni lära er hur Indisk mat lagas då ska ni följa min blogg. Jag kommer att avslöja mina rätter samtidigt som jag ger lite bakgrund om varför indisk mat blivit så populär i Sverige på senare år.

Smaklig Måltid!

FÖRSTA RECEPTET KOMMER SNART!              "Indisk kycklinggryta"